- Donald Trump heeft steun beloofd aan Amerikaanse arbeiders, maar zijn beleid is volgens topeconoom Paul Kruger slecht nieuws voor Amerikanen met lagere inkomens.
- De Nobelprijswinnaar verwacht dat importheffingen en deportaties van asielzoekers negatief zullen uitpakken.
- “Heel veel mensen zullen zich flink bedrogen voelen”, zegt Krugman.
- Lees ook: Trump zegt een ‘externe belastingdienst’ te willen oprichten voor het innen van geld van andere landen
Donald Trump won de Amerikaanse verkiezingen met zijn leus ‘America First’ en zijn belofte om te vechten voor de arbeidersklasse. Maar volgens topeconoom Paul Krugman zal hij het leven van Amerikanen met lagere inkomens alleen maar moeilijker maken.
Nobelprijswinnaar Krugman bekritiseert in de podcast “The Daily Blast with Greg Sargent” de plannen van Trump om Amerikaanse importtarieven te verhogen en de belastingen te verlagen. Volgens zal dat er alleen maar toe leiden dat de arbeidersklasse hogere prijzen moet betalen, terwijl de grootverdieners meer geld overhouden.
“Nog meer dan gebruikelijk is voor een Republikein lijkt hij een economisch programma in gedachten te hebben dat economische ongelijkheid sterk vergroot”, zei Krugman. “Een programma dat welvaart van arbeiders over zal hevelen naar de top”.
Amerikaanse huishoudens hebben toch al flink te lijden onder de inflatie, die nog altijd boven het streefdoel van 2 procent ligt dat de Amerikaanse centrale bank hanteert. Bovenop hogere prijzen voor eten, benzine, huur en andere basiszaken, moeten veel consumenten ook meer rente betalen voor creditcardschulden, hypotheekleningen en leningen voor hun auto.
Dat komt omdat de Federal Resereve in een poging de inflatie te bestrijden de beleidsrente in anderhalf jaar tijd van 0 procent naar 5,25 procent heeft verhoogd. In 2024 is de beleidsrente wel iets verlaagd, maar deze staat nog altijd op 4,5 procent.
Dure boodschappen
Krugman zoomde in de podcast in op de prijzen van boodschappen. Trump zei tijdens de campagne dat hij die zou verlagen, maar is de afgelopen weken teruggekomen op die belofte.
Uit recente onderzoeken blijkt dat een flink deel van zijn aanhangers nog altijd verwachtt dat de Republikein gaat zorgen voor lagere prijzen. "Veel mensen zullen bedrogen uitkomen", aldus Krugman. "Trump is de mensen niet alleen aan het misleiden door te zeggen dat ze beter af zullen zijn, als hij eenmaal aan de macht is, maar hij lijkt helemaal geen plan te hebben. Dus het bedrog is dat er geen plan is."
Trump zei afgelopen jaar dat het verlagen van de prijzen van boodschappen 'tricky' is, maar dat het verbeteren van de leveringsketens en het verhogen van de binnenlandse energieproductie de kosten voor boeren kunnen verlagen en die kunnen die besparingen dan doorgeven aan de consument.
Amerikaanse importheffingen en deportatie van immigranten
Daarnaast merkte Krugman in de podcast op dat Amerikaanse bedrijven extra kosten als gevolg van aangekondigde importheffingen waarschijnlijk zullen doorberekenen aan consumenten.
Hij beschreef de gevolgen van de heffingen als "erg negatief" en zei dat de gevolgen van de door Trump voorgestelde massadeportaties van immigranten nog "vele malen erger" zullen zijn. Die zullen heel veel overhoop halen en de prijzen in sectoren als de landbouw, voedselwerking en de bouw flink opdrijven, als gevolg van arbeidstekorten.
Ook zal de VS volgens Krugman te maken krijgen met een tekort aan arbeiders voor grootschalige programma's als bijvoorbeeld de wederopbouw van Florida na een orkaan.
De econoom luidde ook de noodklok over de ferme kritiek van Trump en zijn bondgenoten op universiteiten en hoger onderwijs. "We hebben een voorsprong op het gebied van technologie, maar een regering die extreem vijandig staat tegenover universiteiten en onderwijs ondermijnt die voorsprong", zei Krugman. "Trump wil de klok terugdraaien naar 1896 en dat is niet goed voor de Amerikaanse economie."